Kosttillskott från Garcin

Stort urval av vitaminer och mineraler

 

Vitaminer och mineraler är viktiga näringsämnen som din kropp behöver i mindre mängd för att fungera ordentligt. De allra flesta människor får de näringsämnen de behöver genom att äta en varierad och balancerad kost.

Om du väljer att ta vitamin- och mineraltillskott bör du tänka på att inte ta för många eller under för lång tid då det kan vara skadligt för din hälsa. Det här avsnittet innehåller råd och information om vitaminer, mineraler och spårämnen som är avgörande för hälsa, närmare bestämt hur de påverkar, vilket mängd du behöver och vad som händer om du till exempel har tagit för mycket.

Vad är vitaminer?

Det finns två olika typer av vitaminer: Fettlösliga och vattenlösliga.

Fettlösliga vitaminer: Fettlösliga vitaminer finns framförallt i fettrika livsmedel som animaliska fettämnen, inklusive smör och ister, vegetabilisk olja, mejeriprodukter, lever och fet fisk. Även om din kropp behöver dessa vitaminer varje dag för att fungera ordentligt, är det inte nödvändigt att äta livsmedel som innehåller dem varje dag.

Det beror på att kroppen sparar vitaminerna i din lever och fettvävnad för framtida bruk. Dessa lager kan byggas upp igen, så att de finns där när du behöver dem. Men om du har mycket mer än du behöver, kan fettlösliga vitaminer vara skadliga.

Fettlösliga vitaminer är:

Vitamin D

Vitamin E

Vitamin A

Vitamin K

Vattenlösliga vitaminer: Vattenlösliga vitaminer lagras inte i kroppen och därför behöver du oftare. Om du har mer än du behöver, gör din kropp sig av med de extra vitaminerna i urinen. Eftersom kroppen inte lagrar vattenlösliga vitaminer är dessa vitaminer normalt inte skadliga för dig. Men det innebär inte att stora mängder nödvändigtvis är ofarliga.

Vattenlösliga vitaminer finns i frukt, grönsaker och korn. I motsats till fettlösliga vitaminer kan de skadas av värme eller genom att bli utsatta för luft. De kan också gå förlorade i vattnet som används vid matlagning. Det innebär att vid matlagning, speciellt vid kokning, försvinner många av vitaminerna. Det bästa sättet att kvarhålla så många av de vattenlösliga vitaminerna som möjligt, är att ånga eller grilla matvarorna, hellre än att koka dem.

Vattenlösliga vitaminer är:

Vitamin C

Vitamin B

Folinsyra

Vad är mineraler?

Mineraler är nödvändigt på grund av tre huvudorsaker: Uppbyggnad av starka ben och tänder, kontroll av kroppsvätskor i och utanför cellerna och omvandlingen av maten du äter till energi. Mineraler finns i matvaror som kött, korn (inklusive kornprodukter som bröd), fisk, mjölk och mejeriprodukter, grönsaker, frukt (speciellt torkad frukt) och nötter. Essentiella mineraler omfattar Kalcium och Järn, men det finns också många andra mineraltyper, som är en viktig del av en hälsorik kost.

Vad är spårämnen?

Spårämnen är också nödvändiga näringsämnen som din kropp behöver för att fungera ordentligt, men i betydligt mindre mängder än vitaminer och mineraler. Spårämnen har hittats i små mängder i flera olika matvaror, som kött, fisk, korn, mjölk och mejeriprodukter, grönsaker och nötter. Exempel på spårämnen är jod och fluor.