Välj Kategori

Vegansk mat från GlucoTabs

God veganmat till dina veganrecept

Det finns inga produkter att visa i denna kategori.

Veganska snacks och andra veganska produkter.

På denna sida kan du hitta ett stort utbud av snacks till dig som följer en vegansk kost.

Mängder av barer och choklad som således görs utan användning av några animaliska produkter och som du enkelt kan ta med dig överallt när du behöver ett litet mellanmål. Dessutom finns det också en hel del veganska produkter och specialiteter såsom tofu som är kanongott och perfekt att använda i matlagningen.

Veganska produkter är alla producerade utan användning av animaliska produkter inklusive ägg och olika mjölkprodukter.

Läs nedan mer om vad en vegansk livsstil har att erbjuda och få en förståelse för de olika hälsofördelarna med att inta endast vegansk föda kan ge.

Vad menas med vegansk kost?

En kost som är vegansk består av växtbaserade livsmedel. Veganer använder eller konsumerar inga djur- eller animaliska produkter, inklusive kött (mark eller havsdjur), mjölk, ägg eller honung.

Att äta en kost som endast består av veganska produkter betyder varken stora hål i plånboken eller att du behöver flytta till en storstad. De mest näringsrika och billiga produkterna inom vegansk kost såsom färskvaror, spannmål, baljväxter och nötter/frön kan du hitta på vilken stormarknad som helst och finns nästintill överallt. Dessa varor bör utgöra huvuddelen av din kost för att du skall kunna må bra.

En vanlig gammal myt är att veganer överlever endast på sojabönor och sallad. I själva verket äter veganer det som alla icke-veganer äter, men utan animaliska produkter kort sagt.

Exempel på veganska rätter kan vara pasta (utan ägg), ris och bönor, Chana Masala, gurka & avokado sushi, pad thai, quinoa, pizza, pannkakor, våfflor, veggie-burgare, chili, soppor, tacos, burritos, grytor, smörgåsar, kakor, mjölkfri glass, kakor och mängder av olika varor som smakar underbart.

Är det sunt att enbart äta vegansk kost?

För den som inte är påläst och beger sig rakt in i att enbart äta vegansk kost kan det ibland uppstå vissa problem. Näringsbrist hos de som följer en vegansk livsstil är ett bekymmer för många. Det viktigaste du måste se till är att ta reda på om du absorberar tillräckligt med vitamin B-12, Omega-3 och vitamin-D. Se nedan vilka icke-animaliska källor du kan använda för att uppnå en starkare näringsprofil och se till att du inte missar viktiga näringsämnen och mår dåligt.

Protein: animaliska livsmedel innehåller mycket protein men detta är en vanlig missuppfattning att veganer inte får nog av protein. I själva verket är det verkliga problemet att icke-veganer äter för mycket protein. Veganer kan få allt protein de behöver från linser, tofu, bönor, nötter, frön och även grönsaker.

Kalcium: Det rekommenderas att inta ca. 1000 milligram per dag, 1200 mg för kvinnor över femtio och män över sjuttio. Som vegan kan du få kalcium från gröna bladgrönsaker såsom grönkål, broccoli men också fikon, apelsiner, mandel, pistagenötter, hassel, linfrö, solrosfrön, sesamfrön, sojabönor, kikärter, vita bönor, pinto bönor, bönor, linser, tempeh, tofu*, mejerifri yoghurt, mejerifri mjölk, berikade sojaprodukter, berikade frukostflingor samt berikad apelsinjuice.

Notera: Spenat och betor är hälsosam mat, men inte bra källor till kalcium. När du köper tofu, leta efter kalcium-fed tofu med "kalcium" i ingrediensförteckningen.

Järn: Likaså här finns det mängder av bra källor till järn: Kikärter (perfekt när du äter hummus), linser, bönor marinblå, pinto bönor, bönor, sojabönor, quinoa, tofu, russin, gojibär, sojaprodukter, pumpafrön, cashewnötter, fikon, solrosfrön, sesam tahini, katrinplommon, fullkornsvete, persilja och pinjenötter.

Det kan vara riktigt sunt för dig att endast inta vegansk mat och det gäller att vara kreativ. Låt dig inspireras och verkligen utforska vad du kan göra med de produkter du har att jobba med.

Vilka fördelar har du som följer en vegansk kost?

Många frågar sig hur bra är det egentligen att välja bort kött, mjölk och ägg? Likt många dieter har denna också både fördelar och nackdelar.

Som vegan kommer du undvika att undgå mättat fett och socker till stor del. Men däremot kan du som vi nämnt ovan sakna viktiga vitaminer som B12 och vitamin D i kosten. Dessutom är det också rekommenderat att innan man börjar på denna livsstils-skifte först prova som vegetarian och långsamt ersätta kött, mjölk och ägg med icke-animaliska produkter. Därav också får en förståelse för vad du enkelt kan byta ut och vilka ämnen du behöver kämpa lite extra med.

Det finns också flera kända fördelar med att vara vegan

  • Det kan hjälpa dig som kämpar med att förlora övervikt.
  • Det kan sänka blodsockernivåer och förbättra njurfunktionen.
  • Det är förenat med en lägre risk för olika hjärtsjukdomar.
  • En vegansk diet anses minska smärta från artrit.

INSPIRATION: Vegan cake

Nedan kan du se ett recept för en delikat vegansk banankaka:

200 g. Vetemjöl

1 tsk. Bakpulver

1 tsk. Bikarbonat

1 dl. Neutral olja

3 mogna mosade bananer (250 g.)

100 g. Brunt socker

130 g. Rörsocker (vitt socker)

2 tsk. Havssalt

1 tsk. Vaniljpulver

1 msk. Citronsyra eller ättiksyra

50 g. Hackad mörk choklad

100 g. Hackade nötter

Blanda samman de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt sedan oljan och övriga blöta ingredienser såväl som de mosade bananer. Rör degen tillsammans med en elvisp eller bara med en visp. Tillsätt slutligen hackade nötter, såsom hasselnötter och mörk choklad.

Kakan gräddas i en smord form (cirka 20 cm i diameter) under 45 min vid 160 grader Celsius i en varmluftsugn.