Matsmältning

Stort urval av matsmältningsprodukter - för ett balanserat mjölksyrevärde

Matsmältningsenzymer spelar en viktig roll i att fungera som katalysatorer för att påskynda livsbehållande, specifika kemiska reaktioner i kroppen.

De hjälper till att bryta ner större molekyler till mera lätt, absorberbara partiklar som kroppen kan utnyttja till fullo. Här spelar matsmältningssystemet en stor roll för metabolismen och din hälsa.

Det kortaste och första segmentet i tunntarmen - tolvfingertarmen som är det område där aminosyror extraheras från proteiner, sockerarter från kolhydrater och fettsyror från fett.

Enzymet "nukleas" splittrar eller klyver nukleinsyror som är viktiga för att bryta ner DNA i nukleotider.

Makro-näringsämnena är uppdelade i molekyler, små nog att bäras genom blodflödet, vilket ökar metabolismen.

Bukspottkörteln är ett organ som producerar syror och gallsalter - som består av elektrolyter, vatten, fetter, bilirubin och kolesterol. Alla dessa beståndsdelar kommer från levern genom gallblåsan. Gallsalter hjälper enzymet "lipas" vid nedbrytning av fett i maten.

Tarmenzymerna hjälper till i följande viktiga processer när det gäller metabolismen av livsmedel:

Laktas: Omvandlar laktos till glukos. Det är ett mejerisocker.

Aminopeptidaser: Bryter ned peptider till aminosyror.

Secretin: Reglerar pH-värdet i duodenala regionen i tarmen.

Cholecystokinin: Hjälper till vid metabolism av fetter och proteiner.

Sukras: Konverterar sackaros till monosackarider och di-sackarider.

Iso-maltas: Omvandlar maltos till glukos.

Maltas: omvandlar maltos till glukos.

Bukspottskörtel-enzymer behandlar i princip aminosyror och fetter och några av dessa inkluderar:

Amylas: Omvandlar kolhydrater till socker.

Lipas: Enzymet omvandlar triglycerider till glycerol och fettsyror.

Trypsin: Ett enzym som omvandlar protein till aminosyra.

Elastas: Degraderar elastin proteinet. Det är i princip ett proteas.

Fosfolipas: Det omvandlar fosfolipider till fettsyror.

Kymotrypsin: Katalyserar omvandlingen av proteiner till aminosyror.

Nukleas: Enzym som är ansvarigt för att omvandla nukleinsyror till nukleosider och nukleotider.

  • Matsmältningsenzymer är inte bara fördelaktiga utan det är också viktigt att hela matsmältningssystemet fungerar bra.
  • Enzymer bryter ner mat till fettsyror, aminosyror, kolesterol, nukleinsyror och sockerarter som hjälper till att göra DNA. Ta en titt på hur matsmältningsenzymerna används i och under metabolismen i kroppen.
  • I munhålan eller munnen, finns det ett enzym som kallas ’salivamylas’ som hjälper till att bryta ned mat i komponentmolekyler. Processen fortsätter tills maten går in i tarmen.
  • Cellerna i magen frigör pepsin, syror och enzymer såsom gastrisk amylas som katalyserar processen att försämra partiellt digererad mat i en semifluidmassa som kallas "kymus".
  • Syran i magen har också förmågan att neutralisera enzymerna i munhålan vilket signalerar de gastriska enzymerna till att ta över.
  • På en timme drivs kymus i tarmarna och börjar med tolvfingertarmen. Här frisätts hormonsekvensen tack vare den sura naturen hos kymus.
  • Bukspottkörteln frigör sedan bikarbonat, hormoner, bukspottkörtel-enzymer och gallor, varav de flesta är relevanta som trypsin, nukleas, amylas och lipas.
  • Hela processen visar hur matsmältningsenzymer kommer att spela när det gäller att försämra mat i mag-tarmkanalen.

Vem bör använda matsmältningsenzymer?

Numera tar många människor matsmältningsenzymer för att de är potenta och bra för hälsan. 

Några av anledningarna till att du bör tillsätta ett matsmältningstillskott till din kost är bland annat:

Matsmältningssjukdomar

Personer som lider av åkommor som uppblåsthet, uppstötningar, IBS, läckande tarm, divertikulit, Crohns sjukdom, förstoppning och diarré kan dra nytta av matsmältningsenzymer.

Gruppen med enzymer tar inte bara bort stressen från mag-tarmkanalen utan hjälper också till att bryta ned fetter, proteiner och stärkelse.

Lever och gallstörningar

Patienter som lider av leversjukdomar brukar misstänkas uppleva samtidigt enzymunderskott.

Annat tillstånd som plågar sådana patienter är genetisk störning som alfa-1 antitrypsinbrist.

För lite magsyra

Vanligtvis lider ofta seniorer av minskande magsyra. Men idag ser vi även personer som hör till åldersgruppen 20–40 år börjat lida av samma effekter som kommer med detta. Nackdelen är att syran i sig inte kan bryta ner maten för att släppa ut vitaminer, näringsämnen och mineraler.

Mikronäringsämnen klyvs från maten när den är i magen. Om åtgärden misslyckas leder detta ofta till en brist på enzymer och näringsämnen.

Åkommor som är relaterade till enzymatiska brister är:

  • B12-vitaminbrist
  • Crohns sjukdom
  • D-vitaminbrist
  • A-vitaminbrist

Några av de indikatorerna som tyder på brister av enzymer är:

Förändringar i avföringen

Om avföringen flyter i toaletten och är blek i färgen så är detta en indikation på funktionsstörningen av bukspottskörtelenzymer. En annan indikator är att oljiga eller feta avlagringar finns kvar i toaletten efter avföringen.

Frekvent diarré

Tillsammans med en utvidgning av magen skulle en annan indikation på gastrointestinala besvär vara frekvent diarré.

Matsmältningsbesvär och gaser är också symptom på patienter som lider av enzymatiskt underskott.

Vilka är de möjliga fördelarna med matsmältningsenzymer?

  • Hjälper till för läckande tarmsyndrom genom att hålla mage- & tarmkanalen stressfri.
  • Förbättrar symptomen på IBS och sura uppstötningar.
  • Hjälper kroppen att bryta ned svårsmälta proteiner och sockerarter som laktos, gluten och kasein.
  • Förhindrar näringsmässig malabsorption.
  • Skyddar matsmältningssystemet mot enzymhämmare som vetegroddar, jordnötter, äggvita, bönor, potatis, nötter och frön.

Några av de vanligaste typerna av matsmältnings-enzymtillskott är följande:

  • Proteas
  • Lipas
  • Cellulas
  • Amylas
  • Laktas

Rådgivande information

Närings / mat / hälsokomplement på Mecindo är inte formulerade för att ersätta behandlingsplaner eller receptbelagda läkemedel.

Matsmältningsenzymer och de tillskott som finns listade på denna webbutik har hämtats från märken med ett trovärdigt rykte och bra produkter.

Det rekommenderas dock att du får professionell rådgivning från en läkare/dietist om du lider av någon kronisk sjukdom eller åkomma, om du är gravid/ammar, har en historia med allergiska reaktioner på matsmältningstillskott eller/och är för närvarande under medicinering.

Effekten av matsmältningsenzymer kan inte standardiseras eftersom de kan variera med varje individ då de endast är gjorde som tillskott.