Raw Food
Din raw food shop på nätet
Vad är ”Raw Food”?
Raw food eller rå mat innebär att äta mat som är ouppvärmd. Alltså varken stekt, grillad, ångad, bakad mat eller liknande intas. Vissa skolor inom denna livsstil gör det möjligt att konsumera raffinerade livsmedel och värma maten till 42 grader Celsius, andra inriktningar accepterar det inte.
För miljontals år sedan innan elden var "uppfunnen" levde vi bara av rå mat. Den enda anledningen till att vi människor äter vår mat uppvärmd (som den enda arten på planeten) är att det smakar bra och att vi då även kan äta mat som vi annars hade haft stora problem med. Kött, ris, ägg, potatis, rotfrukter, vissa bönor, sockerrör, spannmål och kaffebönor är inte lätt för oss att inta i sin råa form.
När du äter en "raw food" kost äter du livsmedel som är lättsmälta av naturen. Exempel på dessa är frukt, grönsaker, bladgrönsaker, frön och nötter.
Att äta rå, vegankost är populär av många anledningar men bland annat på grund av de hälsofördelar som kosten har. Det finns även många som menar att naturen skulle må bättre om fler skulle välja att äta mer av denna typ av kost.
Idag är det många som lever enligt begreppet rå mat, eftersom de menar att det kan ge fördelar på kroppens hälsa och bättre försvar mot sjukdomar.
Vi behöver inte leva 100% RAW, men om du likt de flesta kostråden äter en varierad kost, detta inkluderat att då och då äta lite mer rå mat kommer du säkerligen uppnå flera av de största fördelarna.
Till exempel kan du hämta inspiration när det gäller sötsaker - du kan till exempel göra mängder av goda saker med dadlar.
Varför ska vi äta rå mat?
När äter enligt en raw food diet, handlar det inte så mycket om vad du äter - utan snarare på vad man inte bör äta.
Genom att anamma denna diet undviker du: raffinerat socker, koffein, tobak, pizza, kakor, chips, salt, alkohol, tung och svårsmält mat, uppvärmd mat, hormonstörande medel, e-nummer, färgämnen, raffinerade fetter och flera liknande tillsatser.
På detta sätt underlättar du kroppens avgiftning och matsmältningens börda. Det ger dig alltså fler krafter för att återuppbygga och reparera kroppens celler och funktioner.
Om man värmer sin mat, går många av de viktiga vitaminer, mineraler, enzymer och fytonäringsämnen förlorade. Vill du därför inta optimal näring i din mat, bör du därför äta den rå så ofta det går.
Vad du kan äta och vad du inte kan äta
När du följer en Raw food kost handlar det om att inte äta:
- Stekt, grillad, kokt eller bakad mat.
- Raffinerade livsmedel.
Vad du istället bör äta är exempelvis
- Ekologiskt.
- Frukt.
- Grönsaker.
- Nötter.
- Frön.
- Groddar.
- Kärnor.
- Opastöriserade mejeriprodukter.
- Råa ägg.
- Rått kött.
- Rå fisk.
.. och du kan värma maten till 42 grader Celsius.
Vad är 80/10/10 kost?
Det finns olika Raw food riktningar, men denna består av att du äter 80% kolhydrater, 10% protein och 10% fetter.
Under denna diet konsumeras därför främst livsmedel som innehåller mycket kolhydrater som du hittar i frukter, grönsaker och sallad. Några som följer en Raw Food kost värmer sin mat till 42 grader celsius, medans denna riktning inte gör detta. Du äter inte heller förädlade produkter som socker, salt, olja, sirap och kakaopulver etc.
I det stora hela innebär 80/10/10 kosten så lite behandling som möjligt och är därmed ofta också ekologisk och fri från tillsatser eller bekämpningsmedel.
Effekter på en raw food diet
Genom att vara på en raw food diet kan du uppnå flera goda resultat:
- Undvika livsstilssjukdomar.
- Undvika diabetes 2.
- Stoppa tidigt åldrande av huden.
- Ta din kropp tillbaka till en naturlig hälsa och balans.
- Öka din energi och minska behovet av sömn.
- Ger glädje & välmående.
- Förbättra humöret och livskvaliteten.
- Hjälper till att motarbeta fysiska krämpor såsom migrän, håravfall, svaga naglar, artrit ledvärk och allergier.
Varför är en rå mat kost bra för planeten?
Raw food dietister väljer livsmedel som inte behandlats eller besprutats med bekämpningsmedel och herbicider som inte är genetiskt modifierade.
För att göda djuren du äter upp, måste de matas med massor av soja, majs och andra sädesslag. För ett kilo kött krävs enorma mängder av mat och vatten.
Regnskogar huggs ner för att ge plats för soja- och majsfält som kan mata djuren. Soja och majsen besprutas ofta kraftigt med enorma mängder kemikalier och är ibland genetiskt modifierade.
Dessa kemikalier förorenar jorden och dessa kemikalier kan sedan lagras i animaliskt fett.
Om alla slutade äta kött skulle det finnas enorma tillgångar av olika sädesslag som skulle kunna användas för att minska hungern runt om i världen.
Om köttet var en del av det förflutna skulle föroreningarna minskas dramatiskt vilket även skulle leda till att regnskogar sparas.
Riskerna med att äta rå mat
Livsmedel som innehåller antioxidanterna betakaroten och lykopen såsom squash, sötpotatis, tomater och morötter, får du mest näring av när de är kokta.
När du äter en kost bestående endast av råa livsmedel ökar risken för matförgiftning och det är därför särskilt viktigt att du ser till att rengöra maten ordentligt innan du äter.
Många grönsaker som kål och broccoli innehåller goitrogen som kan vid extrema intag blockera sköldkörteln och ge hypotyreos. Dessa avaktiveras genom upphettning.
Du bör inte följa en rå kost om du har ett känsligt matsmältningssystem såsom inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit.
Slutligen bör du vara medveten om att din kropp kan komma att sakna vitamin B12 och vissa essentiella aminosyror genom att vara på denna dieten och därför ges det ofta råd att inte följa denna diet under för långa perioder.