Risalamande - Gluten- och mjölkfri
Vill du ha en lite lättare version av den klassiska risalamanden? Då är detta receptet för dig! Det är lika krämigt och fyllt med smak av vanilj och mandel, men helt utan gluten och mjölk. Perfekt för att se till att alla kan njuta av julens desserter.
Ingredienser
- 1 L mandelmjölk
- 160 g ris
- 1/4 tsk salt
- 1 vaniljstång
- 2 dl skalade och hackade mandlar
- 2-3 msk socker
- 2 förpackningar risvispgrädde eller sojavispgrädde
- 1 hel skalad mandel
- 1 mandelgåva
Så här gör du
Dagen innan:
- Lägg mandelmjölk och ris i en kastrull och koka försiktigt upp under konstant omrörning.
- Dela vaniljstången, skrapa ut fröna och blanda dem med lite socker för att separera fröna.
- Tillsätt resten av sockret, vaniljfröna och den tomma vaniljstången i kastrullen och rör om ordentligt.
- Låt blandningen sjuda i 45-50 minuter under omrörning tills den får önskad konsistens.
- Tillsätt sedan de skalade och hackade mandlarna samt saltet i gröten och låt den svalna helt i kylskåp i några timmar eller över natten.
Precis innan servering:
- Vispa risvispgrädden till ett fast skum och vänd försiktigt ner det i gröten.
- Avsluta med att lägga i den hela mandeln.