Saknar du en ny olja till din matlagning? Läs mer om de många underbara oljorna från Urtekram här i artikeln på mecindo.se
Urtekram – Ekologi för alla
År 1972 öppnade en liten livsmedelsbutik på Larsbjørnsstræde i Köpenhamn. Från denna butik såldes örter i lösvikt samt lokalt producerade varor. Som du kanske har gissat var livsmedelsbutiken Urtekram i sin begynnelse. På 70-talet var hälsokost inte särskilt utbrett i Danmark, men det hindrade inte Urtekram från att ha vegetariska och veganska livsmedel i sin nya butik.
Idag är Urtekram större än någonsin tidigare. Produktsortimentet består av allt från livsmedel till personliga vårdprodukter. Produkterna är ekologiska eller innehåller ekologiska ingredienser, medan en ännu större del av förpackningarna efterhand tillverkas med fokus på miljön.
Vill du veta mer om en del av Urtekrams produkter, nämligen oljor, så läs vidare nedan där vi kort beskriver de många spännande ekologiska oljorna och vad du kan använda dem till i din matlagning.
Ekologiska oljor från Urtekram
Det finns nästan ingen olja som du inte kan hitta i det breda utbudet av gyllene oljor från Urtekram. Du känner säkert till många eller alla, men har du också koll på vilka oljor som är bäst till olika ändamål? Läs vidare och få kunskap om vilka oljor som passar till stekning, sallader, bakning och mycket mer. Listan nedan är i alfabetisk ordning, så att du enkelt kan hitta den olja du vill veta mer om.
- Om omega-3 är ditt primära skäl att välja en olja, är hampfröolja ett bra val. Oljan har en härlig och mild nötaktig smak. Hampfröolja bör inte upphettas, vilket betyder att den passar bäst i kalla rätter.
- Använd hampfröolja till: smoothies, sallader och liknande.
- Letar du efter en smakneutral olja till dina smoothies? Linfrö- och nattljusoljan från Urtekram har ett högt innehåll av omega-3 och bör inte upphettas. Var dessutom uppmärksam på att oljan inte bör mixas med de andra ingredienserna när du gör din smoothie. Tillsätt istället oljan sist, när smoothien är klar.
- Använd linfrö- och nattljusolja till: smoothies, juice eller drick den rent.
- Härlig, kallpressad och ekologisk kokosolja, med en mild doft och frisk smak av kokos. Det speciella med kokosolja är att den är fast vid rumstemperatur (25 grader) och under. Över 25 grader blir oljan flytande. Eftersom oljan både doftar och smakar kokos, passar den inte i alla rätter.
- Använd kokosolja till: kalla och varma maträtter där smaken av kokos ger en tropisk twist till smakupplevelsen.
Olivolja, extra jungfru, kallpressad
- Olivolja är en av de mest kända och använda oljorna i matlagning. Urtekrams ekologiska extra jungfruolivolja är mild och fruktig, vilket gör att den passar perfekt i alla kök. Olivoljan pressas mekaniskt och mycket varsamt. Därför överstiger temperaturen i tillverkningsprocessen aldrig 27 grader.
- Använd olivolja till: kalla och varma maträtter, t.ex. dressing, dip, stekning och marinad.
- Rapsolja är känd för sin gyllene färg, men också för sin milda smak. Oljan är mycket populär här i Norden, särskilt på grund av sin nötaktiga smak. Även om rapsolja passar bäst i kalla rätter, kan den också användas i varma rätter.
- Använd rapsolja till: dressing, dip, marinad och stekning.
- Det är inte alla som har provat den unika sesamoljan. Kanske beror det på bristande kunskap om vad den nötaktiga smaken kan användas till. Sesamolja används i stor utsträckning i det mellanöstliga och asiatiska köket, både i kalla och varma rätter.
- Använd sesamolja till: asiatiska rätter, vårrullar, sallader och dip.
- Den rostade sesamoljan är en härlig olja i basmatlagningen. Den tål hög värme och kan därför med fördel användas i wokrätter – särskilt de asiatiskt inspirerade. Liksom den kallpressade sesamoljan har den en härlig nötaktig smak.
- Använd rostad sesamolja till: varma och kalla rätter, t.ex. wok, marinerade grönsaker, sallader och bakning.
- Föredrar du en olja med en ganska mild och neutral smak i rätter som inte ska upphettas, är solrosolja ett bra val. Solrosolja är fantastisk till dressingar och kalla marinader där en mycket neutral smak önskas. Oljan passar inte för upphettning.
- Använd solrosolja till: salladsdressingar, kalla marinader och liknande.
- Stekoljan från Urtekram är tillverkad av speciella solroskärnor och passar, som namnet antyder, till alla former av stekning. Den typ av solroskärna som används i stekoljan har ett högt innehåll av enkelomättat fett, vilket är avgörande för att oljan tål så höga temperaturer. Enligt Urtekram kan stekoljan användas på samma sätt som flytande margarin och blandningsmargarin. Oljan är mer eller mindre smaklös.
- Använd stekolja till: stekning, bakning och fritering.
Prova bruschetta med vita bönor och rostade tomater
Urtekrams twist på en klassisk italiensk antipasto, med vita bönor och lätt rostade tomater, är tricket för att göra denna bruschetta extra välsmakande. Använd ett gott surdegsbröd, bra ingredienser och din bästa olja – till exempel en av oljorna från artikeln.
Obs! Till detta recept kan du välja att använda bönor på burk som är klara att använda. Du kan också välja att använda torkade bönor, kom ihåg bara att de torkade vita bönorna måste blötläggas i 12 timmar och kokas i friskt vatten i 45-60 minuter innan de är klara att använda.
Ingredienser
- 350 g blandade körsbärstomater
- Urtekram olivolja
- Cirka 2,5 dl Urtekram vita bönor
- 1 citron, juice och skal
- 1 nypa Urtekram chiliflakes
- 1 handfull persilja, hackad
- 1 handfull basilika
- 4 skivor surdegsbröd
- 2 vitlöksklyftor, skalade och halverade
- Salt och nymalen svartpeppar
Tillvägagångssätt
- Ställ in ugnen på 200 ° C.
- Lägg tomaterna i en ugnsform, häll över olivolja och salt och stek i 20-25 minuter. Medan de är i ugnen, lägg bönorna i en stor skål och tillsätt citronskal och juice, chiliflakes, persilja, en nypa olivolja och rikligt med salt och peppar.
- Rör om och mosa lätt med en gaffel. Ställ åt sidan.
- Rosta brödskivorna i en torr panna eller brödrost. Gnugga varje brödbit med en halv vitlöksklyfta. När tomaterna är klara, häll försiktigt lite av oljan och saften från botten av formen över bönorna och rör om.
- Placera bönblandningen på varje skiva, toppa med några varma tomater och lite basilika.
Smaklig måltid!