Är du nyfiken på hur du kan utnyttja den fantastiska råvaran tofu i både det salta och söta köket? Dyk då ner i våra 5 utvalda recept här på sidan, som alla sätter tofu i centrum på ett enkelt och smakfullt sätt.
- Våriga Sparris med Silketofu och Tamari
En lätt och läcker recept som kombinerar krispiga sparrisar med den mjuka texturen av silketofu, kryddat med tamari för en djup umamismak.
- Tangsalat med Tofu och Tomater
En frisk och näringsrik sallad där den mjuka silketofun möter saftiga tomater och tangblandning, allt ihopsatt med en umamirik dressing.
- Super Enkel Tofu Hindbärsmousse
En dessert som överraskar med sin krämighet och friska smak av hallon, baserad på silketofu som huvudingrediens.
- Pumpapaj med Vaniljetofukräm
En växtbaserad tolkning av den klassiska pumpapajen, toppad med en luftig och söt vaniljetofukräm som ger en modern twist.
- Scrambled Tofu Vegansk Rörägg med Curry
Ett spännande alternativ till traditionella rörägg där tofu scramblas med curry och gurkmeja för en färgglad och kryddig start på dagen.
Hoppas att du får mycket nöje av matlagningen! Vi hoppas att du har fått bra inspiration till hur du kan använda tofu både i det salta och söta köket.
Våriga Sparris med Silketofu och Tamari
Ingredienser:
- 1 paket Clearspring ekologisk Japansk silkestofu
- 2 teskedar Clearspring ekologisk sesamolja
- 1 tesked riven ingefära
- 1 vitlöksklyfta, skivad tunt
- En knippe gröna sparrisar eller andra gröna grönsaker
Dressing:
- 3 matskedar Clearspring ekologisk extra jungfruolivolja
- 1 matsked Clearspring ekologisk Japansk Yaemon Tamari sojasås – Double Strength
- 1 matsked Clearspring ekologisk Japansk Mikawa Mirin
- 1 matsked Clearspring ekologisk Japansk brun risvinäger
- 1 tesked lönnssirap
- 1 matsked Clearspring ekologisk Japansk brun ris miso pasta – Opastöriserad
Topping:
- Strö över Clearspring ekologisk Atlantic Sea Salad (tangsalat)
- Rostade sesamfrön
- ½ fintskivad salladslök
- ½ fintskivad röd chili
Tillagning:
Värm sesamoljan i en stekpanna över medelvärme och tillsätt ingefära och vitlök. Rengör sparrisarna och lägg dem i pannan i 2-5 minuter, tills de är tillagade.
Tillsätt en matsked vatten om det behövs. Lägg över dem på ett fat. Blanda ingredienserna till dressingen i en skål.
Hacka salladslök och chili för toppingen. Öppna silketofupaketet enligt anvisningarna på förpackningen, skär i skivor och lägg på sparrisarna. Toppa med salladslök, chili och dressingen före servering.
Tangsalat med Tofu och Tomater
Ingredienser:
- 300 g silketofu
- En handfull Clearspring Sea Vegetable Salad (tangblandning)
- En handfull körsbärstomater
- Salt och peppar
Dressing:
- 2 msk Yaemon Tamari sojasås
- 2 msk Mikawa Mirin
- 2 msk brun risvinäger
- 1 msk rostad sesamolja
Tillagning:
Lägg tangblandningen i blöt i vatten i 10 minuter. Skaka ihop ingredienserna till dressingen.
Tärna silketofun och låt den rinna av. Skölj och halvera körsbärstomaterna. Låt tången rinna av och lägg den i en skål tillsammans med tofu och tomater.
Tillsätt dressingen före servering.
Denna tangsalat med tofu och tomater är en fräsch och näringsrik sallad med en umamirik dressing, perfekt som en lättare måltid eller som sidorätt till andra rätter.
Super Enkel Tofu Hindbärsmousse
Ingredienser:
- 125 g färska hallon
- 60 ml vatten
- 300 g Clearspring Silken Tofu
- 80 ml lönnsirap
- Frön från 1 vaniljstång eller 1/2 tsk vaniljextrakt
- 80 ml Clearspring kokoskräm (vispbar)
- Färsk frukt för dekoration
Tillagning:
Mixa hallon och vatten till en flytande konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna och mixa tills smeten är jämn och krämig.
Häll moussen i skålar och låt svalna i kylen i 2 timmar.
Dekorera med färsk frukt före servering.
Pumpapaj med Vaniljetofukräm
Ingredienser till pajdegen:
- 1 kopp siktat vetemjöl eller speltmjöl
- ½ kopp mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- ½ kopp Clearspring ekologisk solrosolja
- En nypa Clearspring uraffinerat havssalt
- ½ kopp iskallt vatten
Ingredienser till fyllningen:
- 2 koppar färskt mosat pumpa
- 1 burk Clearspring ekologisk kokosmjölk
- ¼ kopp Clearspring ekologisk rissirap
- ¼ kopp Clearspring kokosblomstersirap
- ½ tsk vaniljextrakt
- ½ tsk riven ingefära med saft
- En nypa muskotnöt
- ½ tsk malen kanel
Ingredienser till vaniljkrämen:
- 1 paket Clearspring silketofu
- ⅓ kopp Clearspring ekologisk rissirap
- ½ kopp cashewnötter, blötlagda över natten
- 1 tsk vaniljextrakt
- 1 msk citronsaft
- 1 msk rivet ekologiskt citronskal
Tillagning:
Pajdegen: Blanda de torra ingredienserna. Tillsätt solrosolja och vatten till en jämn deg. Låt degen vila efter knådning. Baka sedan degen i en förvärmd ugn.
Fyllningen: Blanda alla ingredienser och fyll den förbakade pajbotten.
Vaniljkrämen: Mixa alla ingredienser till en slät kräm. Kyl före servering.
Scrambled Tofu Vegansk Äggröra med Curry
Ingredienser:
- 800 g Clearspring silketofu
- 2 msk Clearspring sesamolja
- 3 tsk currypulver
- 3 tsk gurkmejepulver
- Saften från 25 gram färsk ingefära
- 1 lime
- 100 g hackad grönkål
- 1 rivet morot
- 1 mediumstor lök, hackad
- Salt och tamari
Ingredienser till servering:
- Två hackade salladslökar
Tillagning:
Mosa tofun till en äggrörstruktur. Stek lök, morot och grönkål i sesamolja, tillsätt tofu och kryddor, blanda väl.
Tillsätt tamari samt ingefärs- och limesaft. Servera med färsk salladslök.