Handsprit

Håll dina händer fria från bakterier

Om Handsprit

Handsprit har under de senaste åren blivit alltmer populärt hos befolkningen och försäljningen av handdesinfektion har ökat kraftigt, detta berodde främst på svininfluensan under år 2009. I samband med detta började ett flertal butiker sälja handsprit. Idag kan du dessutom hitta handsprit för rengöring av händer, som exempelvis på gymmet, offentliga toaletter, hotellrum eller på jobbet. Att använda handsprit med en mjukgörande egenskap kan vara skonsammare än tvål och vatten, det är dessutom mer effektivt mot bakterier.

 

Vad innehåller handsprit?

Innehållet i en handsprit kan variera beroende på vilken produkt och vilken styrka den har. Vanligast består vätskan av etylalkohol kombinerat med vatten till halten 70 % till 75 % och denatureringsmedel. Det finns dessutom andra handdesinfektioner som innehåller isopropylalkohol av ca 60 %. Du kan dessutom köpa produkter som innehåller båda av dessa alkoholer eller med tre alkoholer som oftast blir en alkoholhalt på 85%. För att förhindra en uttorkande effekt på huden, innehåller handsprit oftast en mindre mängd glycerol. Vätskan kan även innehålla tillsatser som ger det en geléaktig form.

 

Vad är desinfektion?

Desinfektion är ett bakteriedödande medel för hud, ytor, luft och vatten. Det finns olika sorters desinficeringsmedel, till för olika ändamål men främst används det för att desinficera lokaler, föremål eller hud från bakterier och andra mikroorganismer. Det innehåller antingen fysikaliska eller kemiska medel som ska döda bakterier för att reducera risken för överföring av smitta.

Det var först under år 1847 som betydelsen av desinfektion uppmärksammades. Det var en förlossningsläkare vid namn Ignaz Semmelweiss från Wien som observerade det höga antalet siffror av barnsängsfeber, han ansåg att barnsängsfebern överfördes mellan bebisar på grund av den dåliga handhygienen. Semmelweiss iakttog och jämförde hygienen på avdelningen där medicinstudenter arbetade och avdelningen där barnmorskor arbetade. På något sätt var det en högre frekvens av barnsängsfeber hos medicinstudenterna jämfört med hos barnmorskorna. Detta berodde på att medicinstudenterna inte tvättade händerna regelbundet mellan patienter och obduktion medan barnmorskorna hade en rutin att regelbundet tvätta sina händer. Detta resulterade i att Semmerweiss insåg hur viktigt det var med en bra handhygien.

När det gäller rengöring och desinfektera sår eller hud använder man oftast begreppet ”antiseptiska medel”. Desinfektioner för hud är ytterst viktigt speciellt inom sjukvården som exempelvis innan kirurgiska begrepp eller medicinska ingrepp som injektioner. Det används även på personal och patienter för att reducera risken för överförbar smitta. För att godkännas som en handdesinfektion får desinfektionsmedlet inte vara allergent, torka ut huden eller har andra följdverkningar. De vanligaste desinfektionssprit som rekommenderas nuförtiden är de som innehåller alkohol och klorhexidin. Eftersom alkohol tar bort hudens naturliga fett är det essentiellt att smörja in sina händer med en bra handkräm eller salva.

 

Vad du bör tänka på:

Det är inte nödvändigt att använda handsprit mer än vad som behövs, detta kan istället leda till ett bacillskräcksbeteende hos helt friska människor. Vid en för regelbunden användning av handsprit kan det även medföra risken för handeksem, detta orsakas oftast när huden kommer i regelbunden kontakt med tvål, vatten, handsprit och kyla. Denna typ av handeksem kallas även för icke-allergiskt kontakteksem eftersom det orsakas när hudens skyddsbarriär försvagas av upprepande handtvätt och användning av handsprit. För att lindra handeksem är det bra att tänka på att tvätta händerna mer sällan samt använda handdesinfektion endast vid behov. Det du även kan göra för att återbygga hudens barriär, är att smörja in händerna med mjukgörande och effektiva handkrämer. Ett råd är att använda en mild och lätt handkräm under dagen och en fetare handkräm under kvällen. Vid användning av handsprit, är det bättre att smörja in det efter handtvätt och bör inte ses som ett komplement till tvål och vatten.